Friday, January 11, 2013

6 Januari 2013 ...Ketam Fresh Dari Laut

Assalamualaikum....6.01.2013...hari nie dapat makan ketam fresh dari laut....kirim kat mak tuk belikan. Sangat manis isinye...beli 4 ekor..2 ekor buat masak lemak manis, 2 ekor lagi buat goreng. Setiap sekor kerat lagi 2. So, jumlahnye dapat 8.

hmmmm........lazatnye tak terkata. Almaklumlah, ketam fresh. Betul2 manis. Sekali hadap jek selamat.... nak kata pandai masak, takde la sangat...tapi sebab fresh, semua jadi sedap.


Inilah ketam fresh nyer ....


Ketam dimasak lemak manis
Resepinya....

Bahan Utama
2 ekor ketam dikerat 2

Bahan 
1 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
2 batang serai (dititik)
3 helai daun kunyit (disiat-siat)
sedikit kunyit hidup 
1 cawan santan pekat
sedikit air
sedikit belacan
garam secukup rasa

Cara masakannya.

Campurkan semua bahan. Didihkan di atas api. Biarkan mendidih sehingga cukup masak airnya. kemudian baru masukkan bahan utama. Masakkan seketika dengan api perlahan. Kemudian tutupkan api. Sedia dihidang....  hmmmm...yummi...yummi....


Sedia untuk dihidang....:)...

 Nie pulak ketam yang hendak digoreng.

Gaulkan ketam dengan kunyit serbuk dan garam..pastu renjiskan black pepper.. panaskan minyak dalam kuali...Masukkan ketam untuk digoreng garing.


Ketam yang sedang digoreng...:)...


 Tarrraaaaaa.....siap digoreng


 Dah siap lunch untuk hari ini..... ayah, kakak nana, adik....jom kite makan...lunch time...


 Jemput makan semua...busu, papa, pina, fana, danel.....kami nak lunch nie..cedap mama masak....

Tea time pun ade special...ha..nak tau ape...mama wat ala-ala masterchef.....hehehe...


Haaa...tue die...fritata beef...sangat2 sedap....kakak rase macam tak cukup jek mama...
Nak buat die senang jek...mama guna telur 3 biji (dikocok)..campurkan sedikit garam, bawang merah dipotong dadu. Susunkan kentang fries dalam acuan pembakar. Masukkan daging hancur dalam susunan fries, pastu...isikan 3/4 telur ke dalam acuan pembakar. Susunkan secara bersilang keju dalam acuan pembakar.....sebelum tu ..oleskan acuan dengan 2 sudu kecil minyak zaitun....Panaskan oven...Bakar pada suhu 160C selama 15 minit  (bergantung oven masing-masing)..nanti kang hangus lak....
Siap fritata nya...hehehe...kalau nak lagi sedap.....Renjiskan black pepper dan campurkan sedikit cili padi....Siap.....dah boleh makan...:)...

No comments: